In time we hope to undertake lots of projects in the area. Our first project is on a road called The Lawns.

The Lawns, Croydon

We won a bidding process to develop this small infill site on The Lawns, just south of Beulah Hill. The land is owned by Croydon Council, and we will be working with their in-house developer Brick x Brick to create our plans.

We are at the early stages in this process, and aim to:

  • create a design brief for the architects with the full involvement of our members and people who live next to the site
  • protect and celebrate the ancient oak tree, and enhance the habitats for wildlife
  • build Passivhaus homes that will be low carbon and have low energy bills
  • provide homes that are as affordable as possible – we are not-for-profit, and will prioritise affordability
  • create a new community garden suitable for food growing that can be used by the new and existing residents
  • minimise the impact on the views of neighbours

Resident involvement

Our proposals are led by local residents, and we want to make sure people neighbouring the site are properly involved. In drawing up our bid we:

  • Knocked on doors of neighbours to the site on 3 occasions, speaking to 17 residents to understand their concerns and invite them to participate in our group.
  • Promoted our project on local social media, benefitting from the Transition Town’s channels and profile. One poll showed 54% support for a CLT taking this site forward, 21% happy to see the site developed in any way, and 25% opposed, with 61 votes.
  • Held open meetings, advertised locally, for people to join the group and/or influence our bid.
  • Distributed leaflets to local businesses and community centres, advertising our CLT and our thinking for the site and inviting feedback and engagement.
  • Spoke about our CLT and the site at community events including the Crystal Palace Festival.

We also talked to year 6 pupils in All Saints Primary School, who went on to design our project logo seen above. This was kindly digitised by Matthew Hoare, a local designer.

When we start the main programme of work for this project, we will begin with what we call a “collaborative briefing process”. This will enable local residents to work together to produce the brief for the architects, working within the constraints noted below.

This picture shows the site in the red line, and some of the constraints we’ve identified. They include keeping the tree, not overlooking the neighbours, and leaving space for gardens. The ‘development footprint’ indicates where we’re likely to build homes.


Get involved with this project